Анкара не смята твърденията на Москва относно това как се изпълнява

...
Анкара не смята твърденията на Москва относно това как се изпълнява
Коментари Харесай

Турция иска зърнената сделка да е справедлива и за Русия

Анкара не счита изказванията на Москва по отношение на това как се извършва зърнената сделка за неоснователни. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от ТАСС.

" Водим договаряния за удължение на съглашението за зърно. Въпросът следва да бъде решен, с удължение на договорката. Руснаците до момента са я удължили с 60 дни. Искат упованията им да бъдат задоволени. Не можем да кажем, че съветската страна не е права ", означи той в изявление за в. " Хюриет ".

Чавушоглу добави, че Турция към момента води договаряния с участниците в съглашението. По негови думи на дневен ред стои въпросът за посредничеството на турските банки при заплащанията за съветско зърно и торове.

" Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е изцяло наясно със обстановката. И го обясняваме на Съединени американски щати и Англия, защото и двете страни са основни в банковите въпроси. Включването на Руската земеделска банка към SWIFT е обвързвано с тях. В края на краищата това, което беше дадено на Русия по договорката, по този начин и не беше изпълнено ", посочи турският външен министър и означи, че  " е належащо да бъдем обективни " по отношение на упованията на Русия.

Идеята за привличане на турски банки към системата за разплащане на съветски храни е на генералния секретар на Организация на обединените нации, разясни Чавушоглу.

Споразумението за експорт на храни от Украйна беше подписано на 22 юли предходната година за 120 дни и удължени през ноември за същия интервал. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южне.

Освен това беше подписан меморандум сред Русия и Организация на обединените нации за премахване на рестриктивните мерки за експорт на съветски селскостопански артикули и торове за международните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от споразумението не се извършва.

На 18 март Русия разгласи, че договорката се удължава с 60 дни, като предизвести, че това ще бъде задоволително време, с цел да се оцени ефикасността на меморандума, подписан с Организация на обединените нации. Руското външно министерство също по този начин означи, че бъдещото решение за удължение на договорката ще зависи от свързването на Руската земеделска банка към интернационалната система за банкови разплащания SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника, съставни елементи и сервизна поддръжка, унищожаване на рестриктивните мерки върху застраховането и презастраховането, унищожаване на възбраната за достъп до пристанищата, обновяване на работата на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, както и топене на активи и сметки в чужбина на съветски компании, свързани с производството и превозването на храни и торове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР